Van werkloos naar werkzaam dankzij Road2Work

Succesformule combineert participatie, re-integratie en recycling

Van werkloos naar werkzaam dankzij Road2Work
Andries Vinke — Vestigingsleider Road2Work

Een lege loods en een wethouder die kansen zag om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, zo begon het project Road2Work in Dalfsen. Maar eigenlijk begon deze succesformule, waarbij participatie, re-integratie en recycling worden gecombineerd, al in 2012 in Ede.

Erik Schalk, directeur en bedenker van Road2Work weet waarover hij praat. Hij belandde zelf in een rolstoel en daarmee aan de ‘zijlijn’ van de arbeidsmarkt. Hij weigerde echter bij de pakken neer te zitten. “Waar een wil is, is een weg, en er staat nergens geschreven dat je die niet rollend mag afleggen”, zo luidde het motto van Schalk in die tijd.
Hij revalideerde en, minstens zo belangrijk, merkte dat hij nog steeds iets bij te dragen had. Het besef dat hij meerwaarde te bieden had en dat mensen meer waren geïnteresseerd in zijn talenten dan in zijn beperking is volgens Schalk de prikkel geweest voor wat uiteindelijk Road2Work werd.

Samenwerken

Road2work, dat is samenwerken. “Je hebt heel veel partijen nodig om zo’n project van de grond te krijgen”, zegt Schalk, “Ik merkte dat bedrijven wel mensen uit de bijstand wilden aannemen, maar het gat tussen thuiszitten en weer aan de slag gaan, is vaak te groot.” Juist op de basale dingen loopt het dan stuk, weet hij. “Op tijd komen, weer in het arbeidsritme komen, daar moet je aan werken.”

In 2012 ging hij in Ede daadwerkelijk van start met zijn ‘social enterprise’. In het recyclen van elektronica, van wasmachines tot telefoons, vond Schalk een middel om mensen naar een baan te helpen. De focus ligt daarbij op het helpen bij de stap “van werkloos naar werkzaam”. “Elektronica had ik geen verstand van, maar van mensen begeleiden naar werk wel.” Inmiddels heeft Schalk in Ede acht vaste betaalde krachten en stromen jaarlijks zo’n veertig mensen uit naar betaald werk.

“Mensen hebben soms even een duwtje in de rug nodig. Dat krijgen ze hier.”

Succesformule

De opening van de locatie in Dalfsen bewijst dat de succesformule ruimte biedt voor groei. Vestigingsleider Andries Vinke verwacht dat het bedrijf, net als in Ede, mensen op een goede manier aan het werk kan helpen. “Ze doen hier arbeidsvaardigheden op die ze kunnen gebruiken in hun verdere werkzame leven. Mensen hebben soms even een duwtje in de rug nodig. Dat krijgen ze hier.”

Dat Road2Work naar Dalfsen kwam is vooral te danken aan Hans Groenhuis, destijds directeur van ROVA, en wethouder Van Leeuwen van Gemeentebelangen Dalfsen. Zij zorgden samen voor de locatie, toelevering van materiaal om te recyclen en voldoende mensen die aan de slag konden gaan. Ook WeCycle steunt het project van harte. Zij passen de stroom materiaal aan, aan de mankracht die er is.

De doelgroep die bij Road2Work terecht kan, is relatief breed. In Dalfsen zijn inmiddels 12 mensen gestart. Lucia Spijkerman, werkzaam voor de gemeente Dalfsen, speelde daarbij een belangrijke rol. “Nog voordat hier eigenlijk wat stond heb ik mensen aangeleverd. Er moest schoongemaakt worden, geschilderd worden, het leek ons goed dat mensen vanaf de start mee zouden doen om een gezamenlijk gevoel erbij te krijgen.”

Samen met Andries Vinke zorgde Ron van Baaren in de opstartfase voor de begeleiding. Een dag in de week want de rest van de tijd is hij voorman in Ede. Hij kwam ooit zelf bij Road2Work terecht nadat hij in de bijstand was beland. Hij was altijd zelfstandig ondernemer in de bouw geweest en thuiszitten was niets voor hem. Bovendien had hij twee kinderen om voor te zorgen.

“Bij Road2Work is er meer ruimte voor het gesprek. Je leert anders naar mensen kijken.”

Road2Work gaf hem weer een nieuwe kans. “De bouwwereld is vrij hard”, zegt Van Baaren. “Niet zeuren, doorgaan. Bij Road2Work is er meer ruimte voor het gesprek. Je leert anders naar mensen kijken.” No-nonsense én sociaal, het zijn twee kwaliteiten die hij goed kwijt kan bij het begeleiden van de mensen op de werkvloer.

Weer aan het werk

De bedoeling is dat mensen bij Road2Work zes maanden werken met behoud van uitkering. In die periode kunnen ze elk moment uitstromen naar werk, maar ze kunnen ook blijven. Schalk: “Als ze in zes maanden bewezen hebben dat ze op tijd komen en gemotiveerd zijn dan bieden we ze een baan aan voor een half jaar om nog een betere kans te maken op een reguliere baan. In die zes maanden wordt er constant gekeken of ze niet alsnog kunnen uitstromen naar een reguliere baan.”

Barbara Lammertink helpt hem daarbij. Als ‘Netwerker Maatschappelijke Ondersteuning’ legt zij verbinding met ondernemers in de regio. Lammertink: “Door dit project krijgen we meer zicht op iemand. Wat kan hij goed? Wat wil hij graag? Op die manier kun je naar ondernemers toe ook eerlijk zijn over iemands mogelijkheden.”
Bij de opening vandaag constateert Schalk, tot zijn vreugde, dan ook dat lokale ondernemers hun netwerk willen inzetten voor Road2Work. “Er is een gunfactor.” Met drie mensen die al in de aanloop naar de opening uitstroomden naar werk lijkt Road2Work ook in Dalfsen een succes te gaan worden.

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram