Social Return met een WOW-factor

Social Return met een WOW-factor

Royal HaskoningDHV heeft een flinke social returnopgave uit twee raamcontracten met de provincie Overijssel. Marije Schaafsma is teamleider Transport & Planning bij de vestiging Zwolle van dit ingenieursbureau: “Eerder keken we bij social return (SROI) vooral naar wat we al deden. Nu hebben we onszelf de vraag gesteld: waar kunnen we echt een verschil maken? Daarbij zoeken we nadrukkelijk de verbinding met onze directe omgeving.”

Die verbinding is gevonden in ‘Playing for Success Zwolle’: een naschools programma in onze regio. Hun doelgroep: kinderen en jongvolwassenen die vanwege sociaal-emotionele redenen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het programma draagt bij aan een betere motivatie, meer zelfvertrouwen en betere schoolprestaties.

Het ingenieursbureau verzorgt begin 2018 een onderdeel in het programma voor kinderen van 9-14 jaar. Marije: “Het idee is om, samen met de gemeente Zwolle, de kinderen een ruimtelijke ontwerpopgave voor te leggen. Zwolle heeft namelijk een aantal plekken in de stad waar opwaardering en vergroening nodig is.
In kleine groepjes gaan de kinderen over deze opgave nadenken. We vragen ieder kind naar zijn/haar ideeën en dagen ze uit om ook naar elkaars ideeën te luisteren zodat er een creatief groepsproces ontstaat. Met medewerkers van Playing for Success begeleiden wij dit proces. De uitkomsten vatten we samen in een beeldend boekje. Een goed idee is natuurlijk een basis voor verdere uitwerking en realisatie.”

Kan deze bijdrage aan Playing for Success meetellen als SROI-invulling? Dat was de vraag van Royal HaskoningDHV aan het Expertisecentrum SROI van Werkbedrijf Regio Zwolle. Henk de Leeuw, adviseur SROI: “Het in dienst nemen van uitkeringsgerechtigden is vaak de eerste gedachte bij SROI. Maatschappelijke activiteiten mogen ook. Deze invulling heeft een mooie relatie met het onderwijs en de toekomstige arbeidsmarkt. Wie weet voorkom je hiermee vroegtijdige schooluitval of een complexere hulpvraag in de toekomst. Dan is zo’n initiatief toch prachtig?”
Marije Schaafsma is hier blij mee: “Het mooie vind ik de filosofie; leerlingen in hun kracht zetten. Zij zijn wel het arbeidspotentieel van de toekomst! Daarnaast is de regionale touch (PEC Zwolle en Landstede sportcentrum) van belang plus het feit dat Playing for Success Zwolle klein is en afhankelijk is van sponsors. Steunen heeft echt impact. Het past ook bij onze missie (samen de maatschappij verbeteren – red.). En stiekem ben ik ook benieuwd naar hoe de begeleiders van Playing for Success die empowerment aanpakken. Samenwerken door goed te luisteren en constructief op elkaar reageren, dat zijn skills waarvoor op elke werkvloer doorlopend aandacht moet zijn.”

——————————————————————————————————————————

De WOW-factor van Playing for Succes
Gedurende 12 weken werken de leerlingen aan hun sociale (prestaties) in een bijzondere omgeving (WOW-factor: PEC Zwolle Stadion en Landstede sportcentrum). Het programma zorgt ervoor dat ze weer in zichzelf gaan geloven waardoor de prestaties op school verbeteren. Dit van origine Engelse initiatief blijkt ook in ons land een groot succes. Jaarlijks maken zo’n 200 leerlingen uit de regio gebruik van dit aanbod. Ouders en leerkrachten zijn enthousiast over de (blijvende) resultaten en zien hun kind ten positieve veranderen. Playing for Success is een initiatief van PEC Zwolle, Landstede, Vivente, Openbaar Onderwijs Zwolle en SportService Zwolle.
——————————————————————————————————————————

Informatie
Royal HaskoningDHV, Marije Schaafsma en Anne Nijland, 088 348 6500, anne.nijland@rhdhv.com
Expertisecentrum SROI: Henk de Leeuw, 06 5280 3575, sroi@daarwerkenweaan.nl
Playing for Success: Dion Reijnen, 06 2047 1806, d.reijnen@playingforsuccess.nl, www.playingforsuccesszwolle.nl

Gepubliceerd op 14-11-2017
Op de foto v.l.n.r.: Anne Nijland (Royal Haskoning), Dion Reijnen en Mirjam Bernardus (beiden Playing for Success), Gerard Kuiper (Royal Haskoning).

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram