Ondernemers ‘buddy’ voor mensen met arbeidsbeperking

9 maart 2018

Ondernemers hebben in Meppel de handen ineen geslagen om met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk en stages te zoeken en om werkzoekenden te coachen. Handelsvereniging Nijeveen organiseerde een ontmoeting van werkzoekenden met ondernemers. Meer dan vijftig deelnemers aan de Meppeler Uitdaging schakelden hun eigen netwerk in. Zes ondernemers voeren een ‘buddy-project’ uit door zelf met werkzoekenden de weg naar werk uit een nieuwe invalshoek te verkennen. Rotary Meppel zoekt stageplekken en banen voor vluchtelingen. De gemeente Meppel is uiteraard heel blij met al deze extra inzet van ondernemers en hun netwerken.

Handelsvereniging Nijeveen hield onlangs een Meet & Greet: tien werkzoekenden met een arbeidsbeperking maakten daar snel en gemakkelijk kennis met ondernemers. Guus Altena, een van de ondernemers, heeft daarna een betaalde baan aangeboden aan een van de werkzoekenden: “CV’s zijn mooi, maar ze lijken vaak erg op elkaar. Het gezicht erbij; een gesprekm dat is het voordeel van onze speeddates. In mijn geval klikte het: ‘ik wil op een trekker rijden’ klinkt mooi, maar het wordt gemakkelijker als je weet dat Julian op een boerderij met schapen en kalveren woont.”

Sociaal gevoel

Guus Altena: “Als ondernemer durf je gelukkig wel wat; dan ben je gewend dat je vertrouwen moet geven aan je mensen. Natuurlijk blijft de kwaliteit van het werk voorop staan. Dat willen je klanten, die uiteraard ook een scherpe prijs willen. En de nieuwe collega vraagt ook iets van de andere medewerkers: begeleiding en een atmosfeer waarin je je welkom voelt. In ons bedrijf werken we al jaren met stagiaires. Dat betekent van beide kanten wennen aan elkaar, elke dag iets willen leren. Onze zodenbemester is best complex; je moet bij zo’n machine op veel dingen tegelijk letten. Waar het vooral om gaat is dat je er een goed gevoel bij hebt. Als je merkt dat iemand betrokken is bij zijn werk.”

Gewoon aan het werk

Wethouder Roelof Pieter Koning ziet dat mensen met een arbeidsbeperking niets liever willen: “Iedereen wil het liefst een baan bij een mooi bedrijf, herkenbaar in je eigen omgeving. Dat is meedoen in de samenleving, er echt bij horen. Complimenten voor ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en kansen willen geven aan mensen met een beperking. Meppel heeft geluk met zoveel inzet, initiatieven, contacten en netwerken. Voor iedereen een waardevolle baan, daar werken we samen graag aan. Voor het tweede jaar heeft de Meppeler Uitdaging een belactie gehouden waarmee ondernemers hun eigen netwerk aanboren om plekken te zoeken voor mensen die vooruit willen. Door deze actie zijn al een behoorlijk aantal mensen aan een werkstage of betaalde baan geholpen.”

Coaching werkzoekenden

Zes ondernemers coachen voor langere tijd werkzoekenden: het ‘buddy-project’ om de weg naar werk uit een nieuwe invalshoek te verkennen. Deelnemende ondernemer Guus Altena: “Het is vanzelfsprekend niet zo dat je iemand uit je netwerk belt en zomaar werk vindt. Je moet het eerlijke verhaal vertellen. Mensen op gang helpen die soms al lang thuis zitten. Angst wegnemen, praktische problemen één voor één samen aanpakken. Dat vraagt durf, maar vooral volhouden. In kleinere gemeenschappen zet je de stap om iemand te steunen misschien eerder dan in een stad. De Handelsvereniging Nijeveen maakt het als gezellige club in elk geval veel gemakkelijker. Maar het moet ook in Meppel kunnen. Collega-ondernemers: zet gerust de eerste stap; zeg ‘kom maar eens langs’ tegen mensen die je op het eerste gezicht niet kent.”

Rotary voor vergunninghouders

Wethouder Koning: “De verschillende initiatieven zorgen voor nieuw perspectief. Een mooi voorbeeld is ook de inspanning van Rotary Meppel voor vluchtelingen om samen met Vluchtelingenzorg en de gemeente een groep vergunninghouders aan een stageplaats of baan te helpen. De gemeente Meppel is blij met al deze extra inzet van de ondernemers en hun netwerken. Weer een goed voorbeeld van maatschappelijk betrokken ondernemen!”

Foto: Ondernemer Guus Altena (r.) en wethouder Roelof Pieter Koning