Ontbijten bij Wezo: “Hier wordt gekeken naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze níet kunnen”

Meer successen op regionale arbeidsmarkt is pure noodzaak

Ontbijten bij Wezo: “Hier wordt gekeken naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze níet kunnen”

Op dinsdag 20 maart werd voor de 81e keer het Ronald McDonald Business Breakfast in Zwolle georganiseerd. Hieronder een impressie.

Tineke van Lenthe, algemeen directeur van de Wezo/wra heette alle aanwezigen van harte welkom en vertelde in het kort waar de Wezo voor staat. Vervolgens werd de groep in tweeën gedeeld voor een rondleiding door het immense gebouw. Boven wachtte een lekker ontbijt dat werd afgesloten met een presentatie door Eefke Meijerink, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid van gemeente Zwolle. Zij was benieuwd naar de indrukken die de leden van de ontbijtclub tijdens de rondleiding hadden opgedaan. Zelf is ze enorm trots op de mensen die bij de Wezo aan het werk zijn, het mooie werk dat ze daar doen en de organisaties erachter die dat mogelijk maken. Want hier wordt gekeken naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze níet kunnen. Net zoals de leden hun maatschappelijke betrokkenheid tonen als ondernemer, wil ook de Wezo/wra sociaal ondernemerschap bevorderen en nastreven.

Eefke Meijerink (op de foto): “Wij willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanuit een sociaal perspectief en participatie weer aan een zinvolle dagbesteding helpen. Zodat ze ervaren dat ze meetellen in onze stad. Daar werken we hier hard aan. Een heel mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen Wezo/wra en een betrokken ondernemer vind ik het project met Albron. In het kader van arbeidsontwikkeling werken kandidaten onder leiding van Albron in het bedrijfsrestaurant van Wezo en worden tegelijkertijd getraind in vakvaardigheden voor diploma cateringmedewerker waarmee zij in de horeca en catering een veel betere kans van slagen hebben. De eerste medewerker is nu gedetacheerd aan de slag bij Vitens en een bijstandskandidaat bij de Nvwa, beiden in de catering. Dit soort successen willen we nog veel vaker behalen!

Dat we nog meer successen op de arbeidsmarkt nodig hebben is niet alleen een wens, maar ook pure noodzaak in deze regio. De arbeidsmarkt is enorm in beweging en in sommige sectoren heerst een nooit eerder vertoonde krapte. Veel werkgevers zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. Zowel met als zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Er is bovendien onvoldoende gekwalificeerd personeel. Beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel voor nu en in de toekomst is dan ook een doel van onze Human Capital agenda die in regionaal verband wordt ontwikkeld.
Onze uitdaging voor de toekomst ligt in het investeren in mensen. Het opleiden, aantrekken en behouden van voldoende en juiste vakmensen en professionals, zodat onze bedrijven, jullie, kunnen blijven groeien.

Daarnaast was er behoefte aan heldere informatie over wet- en regelgeving en vragen over bijvoorbeeld in-, door- en uitstroom. Het was niet altijd duidelijk waar jullie voor welke vraag terecht konden. Op basis van die behoefte hebben de regiogemeenten en UWV het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle ingericht. Hierin werken sinds 1 december 2017 accountmanagers van UWV en 14 gemeenten samen. Eén punt waar je terecht kunt voor alle personele en arbeidsmarktvraagstukken en stimuleringsregelingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Super handig!”

Eefke besloot met de oproep aan de aanwezigen om, wanneer ze geïnspireerd zijn om (nog) meer te doen vanuit hun sociaal ondernemerschap, maar niet precies weten hoe, contact op te nemen met het werkgeversservicepunt.

Foto: Henrieke van Assen Fotografie.

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn