‘Deze aanpak maakt voor ons een wereld van verschil’

Speciale werkplek of technische aanpassing? Er is veel mogelijk.

‘Deze aanpak maakt voor ons een wereld van verschil’

Ben en Jack werken beiden al sinds hun jonge jaren bij Scania. Op zich al heel bijzonder, maar nóg bijzonderder is het dat de mannen ondanks hun progressieve spierziekte nog steeds het werk kunnen doen dat ze leuk vinden. En dat vraagt om een tamelijk unieke aanpak …

Als je Ben en Jack spreekt valt meteen één ding op: hun nuchtere doorzettersmentaliteit. Beide broers lijden aan een progressieve spierziekte. Dat betekent dat het vermogen van hun spieren steeds verder achteruit gaat, waardoor ze telkens iets minder zelf kunnen. Hun zus is ook getroffen door de ziekte, twee anderen uit het gezin niet. Bij de pakken neerzitten komt in het woordenboek van Ben en Jack echter niet voor. En die positieve instelling, gecombineerd met de unieke aanpak van werkgever Scania en de faciliteiten die via UWV beschikbaar zijn gesteld, zorgen ervoor dat de mannen al vele jaren met plezier hun werk kunnen doen.

Topwerkgever
Jack: “Scania is een hele goede werkgever voor ons. Ze kijkt altijd naar de positieve kant van het verhaal, naar wat nog wél mogelijk is in plaats van wat er niet meer mogelijk is.” Een treffend voorbeeld daarvan is het handelen van Scania enkele jaren geleden. Broer Ben kreeg toen een flinke lichamelijke dip. Ben: “Ik kon opeens een stuk minder en kreeg intensievere zorg aan huis. Het werd al snel duidelijk dat 16 uur op locatie werken er voor mij niet meer in zat. Stiekem hoopte ik dat mijn werkgever zou willen nadenken over thuiswerken. Dit is bij Scania namelijk niet gebruikelijk. Dat ik deze mogelijkheid uiteindelijk toch kreeg bewijst maar weer hoezeer Scania bereid is om met ons mee te denken.”

Fijne collega’s
Volgens Ben en Jack hebben ze ook veel te danken aan hun collega’s. Ben: “Zij moeten ook met onze conditie om kunnen gaan, wij hebben immers meer hulp en ondersteuning nodig dan een ander.” Wie de collega’s van Ben en Jack spreekt ontdekt echter al snel dat zij het absoluut niet als een last ervaren. Integendeel, de broers hebben met hun opgewekte karakter en kennisniveau veel goodwill binnen het bedrijf verworven. Tegenwoordig werken Ben en Jack elke maandagochtend op locatie in Zwolle, de rest van de uren werken ze thuis. Dat kan eenvoudig, want het technisch-administratief controlewerk dat zij doen is de laatste jaren grotendeels gedigitaliseerd. “Het maakt niet uit of we thuis zitten of in Zwolle; we kunnen ons werk op beide plaatsen goed uitvoeren”, verklaart Jack. De maandag blijft echter een belangrijk moment. Gezamenlijk koffiedrinken, een babbeltje maken met collega’s, zien wat er in de productiehal gebeurt; het is dé manier om in contact te blijven met de rest van het bedrijf. Veel collega’s komen spontaan bij hen aanwaaien, ook wanneer ze inhoudelijke vragen hebben. ‘Vraag dat maar aan de gebroeders Van ‘t Hul’, wordt er vaak geroepen, ‘die weten het wel.’ En dat klopt, want beide heren hebben ondertussen heel wat jaren ervaring binnen het bedrijf, zijn groot fan van Scania en weten alles over trucks.

Fan van Scania
Het feit dat de broers bij Scania werken is geen toevalligheid. Ben: “Toen ik 16 jaar was vroeg mijn begeleidster waar ik graag wilde werken. Als echte Scania-liefhebber wist ik het wel, dus zonder twijfel riep ik: ‘Scania’. Niet veel later kwam ze bij me terug om me te vertellen dat het was gelukt; ze hadden werk voor me bij Scania”, verklaart hij lachend. In de beginjaren werkte hij nog alleen bij Scania, in 1987 kwam zijn broer Jack er bij. Uiteindelijk kwamen ze in 1990 allebei in vaste dienst. Dit was gezien de lichamelijke omstandigheden van de broers best bijzonder. “Toen Scania ons in 1990 vast op de loonlijst zette, was inmiddels bekend dat onze lichamelijke conditie alleen maar verder achteruit zou gaan” verklaart Jack. Toch koos Scania ervoor om het samen met de broers te proberen, iets waarvoor ze tot op de dag van vandaag enorm dankbaar zijn. Omdat beide broers ook een Wajong-uitkering hebben, konden ze gebruikmaken van de zogeheten loondispensatie. Hun loonwaarde is lager en UWV vult aan. Deze mogelijkheid maakt het voor welwillende werkgevers zoals Scania aantrekkelijker om voor zo’n constructie te kiezen.

UWV als spil
Vanaf het begin van hun dienstverband maken de broers gebruik van voorzieningen en werkplekaanpassingen via UWV. Zo hebben ze hun eigen bus, die met hulp van UWV geheel voor hen is aangepast. Ook zorgde UWV voor speciale aangepaste stoelen op hun werkplek. De ziekte van de broers heeft ondertussen tot gevolg dat ze niet meer zelfstandig naar het werk kunnen rijden. Ben: “Eerst kwamen we nog zelf met onze bus naar het werk, maar ondertussen kan dat niet meer. Daarom hebben we nu een aantal chauffeurs uit onze omgeving bereid gevonden om ons met onze eigen bus naar het werk brengen.” De chauffeurs ontvangen een vergoeding van UWV en de broers zijn er enorm mee geholpen; ze reizen veel liever met hun geliefde bus dan met speciaal taxivervoer. Los van dit voorbeeld, is de tussenkomst van UWV volgens Ben en Jack sowieso van grote waarde geweest. Jack: “Wij zouden ons werk niet kunnen doen zonder de speciale voorzieningen die zij voor ons faciliteren. En nog steeds zijn zij de partij waar we mogen aankloppen als we iets nodig hebben dat de werkgever niet standaard verstrekt.”

Oproep aan bedrijven en gemeenten
Volgens Brechtje den Engelsen, arbeidsdeskundige bij UWV, kunnen veel mensen inspiratie putten uit het voorbeeld van Scania en de gebroeders Van ’t Hul. “Iedere werknemer die een voorziening of aanpassing nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, kan UWV inschakelen. Op het gebied van voorzieningen en aanpassingen is veel mogelijk, of het nu gaat om een vervoersvoorziening, een speciale werkplek of een technische aanpassing. Binnen UWV is op dit gebied veel expertise aanwezig en we proberen altijd een oplossing op maat te realiseren. Werknemers die onder de Participatiewet vallen en geen UWV-uitkering hebben, moeten zich voor deze voorzieningen wenden tot hun gemeente. Natuurlijk is UWV bereid om gemeentes hierin te ondersteunen als daaraan behoefte is.”

Meer weten over voorzieningen via UWV? Klik hier

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn