Hoe de bakfiets in Dalfsen terug kwam

Hoe de bakfiets in Dalfsen terug kwam

Het oogt bijna idyllisch. Sinds anderhalf jaar rijdt er weer een bakfiets door de straten van Dalfsen, om verse groenten en binnenkort ook vers brood te bezorgen. Stichting JorisBezorgt komt elke woensdag en vrijdag bij klanten aan huis en biedt op die manier werk aan twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent voordeel en gemak voor de klant, voor de kweker, voor de bakker en niet in de laatste plaats voor Joris en Joël zelf. En dat alles met dank aan een ondernemend familielid.

Joris Niens zat al een tijdje werkloos thuis toen zijn zus een balletje opgooide bij haar vriend, Wladimir Nijenhuis. Wladimir is een ondernemend type, kon hij niet iets bedenken voor Joris? “Ik heb eerst in mijn eigen netwerk rondgevraagd of iemand hem ergens kon plaatsen, maar dat bleek toch lastig.” Misschien kunnen we een bedrijfje voor hem beginnen, dacht Nijenhuis, zelf eindverantwoordelijk voor de aftersales bij acht autobedrijven in de regio. “Jij wilt zaterdag toch altijd verse broodjes, vroeg mijn vriendin; is het geen idee om bij mensen thuis brood te bezorgen?” In samenspraak met Joris ontstond het idee voor een bezorgservice.
Uitstekend idee, vond lokale bakker Van der Most. Maar zoveel logistiek op de vroege ochtend was iets teveel gevraagd om mee te beginnen. Gelukkig was groentekweker Eef Stel minstens zo enthousiast, en groenten kun je prima ’s middags bezorgen. Nijenhuis nodigde vrienden, familie en netwerk uit voor een rondleiding bij de kweker en liet ze na afloop intekenen. Er kwam een bakfiets, een logo, een T-shirt en Joris’ eerste bezorgroute was een feit. Kweker Eef Stel zag zijn omzet in het dorp stijgen, zijn nieuwe klanten zijn goedkoper uit en Joris heeft weer werk.

Gratis advies
Echt marktonderzoek heeft Wladimir vooraf niet gedaan. “Ik ben eerder iemand die begint en dan zien we wel. Ondernemers hier uit het dorp en mensen met verstand van zaken heb ik benaderd om mee te denken. Ik kreeg gratis advies, iedereen draagt bijna voor niks een steentje bij. Joris valt in een specifieke doelgroep en zijn contactpersoon bij de gemeente ondersteunt me heel goed. Ik wilde meteen gas er op en vol aan de bak, maar zij zei: je kunt beter iets rustiger beginnen om dan langzaam en organisch te groeien. En daar geeft ze hele goede tips voor.”
Die contactpersoon, arbeidsprofessional Barbara Lammertink, is lovend. Werkplekken zoals deze, waarin je samen tijd creëert om te kijken of iets echt werkt, zijn volgens haar hard nodig. “Het is zo fijn dat iedereen hier omheen staat: de begeleider van Joris helpt hem met het werk, ik help Wladimir met regels en financiën, stagiaire Joël wordt bijgestaan door zijn docent, de familie van beiden fietst mee om te kijken of alles goed gaat. In Afrika kennen ze een gezegde: ‘it takes a village to raise a child’. Dat geldt ook voor deze doelgroep. Je moet het met elkaar oppakken.”

Groei
Joris zelf is inmiddels acht uur per week in dienst bij de stichting die zijn naam draagt. Samen met stagiair Joël Wildschut laadt hij op woensdag- en vrijdagmiddag zelfstandig de kratten in en rijden ze hun ronde. “We begonnen met een groepje van 8 klanten, maar hebben nu 56. Een stabiele groep; elke week komen er een paar bij en gaan er een paar af. Nu we ook brood gaan bezorgen komen er meer bij.” Of Joris daarom zijn uren zal uitbreiden is nog niet zeker. Dankzij zijn arbeidsconsulent van gemeente Dalfsen vond Joris ander werk bij een kantoormeubelenbedrijf in Dalfsen. “Daar zet ik bureaustoelen in elkaar.  Die combinatie bevalt mij heel goed, dus als JorisBezorgt groeit ontstaat er misschien ook werk voor anderen.”
Vergeleken met veel andere bedrijven, waar professionele jobcoaches meekijken, werken Joris en Joël verbazingwekkend zelfstandig. “Overdag is er niemand bij”, beaamt Wladimir, “bij de kwekerij staat alles klaar en ze redden zichzelf. Natuurlijk hebben we er een structuur voor opgesteld, maar het verbaast ons hoe goed dat gaat. Wel zijn er duidelijke communicatielijnen afgesproken. Eén keer per week evalueren we; als Joris dat heeft gaat het goed. Ik moet dingen niet laten sudderen. En Joël heeft een stagebegeleidster die meekijkt.”

Rustig opbouwen
Félice Heerink van VSO-school Boslust in Ommen fietst af en toe mee om te kijken wat beter kan. Joël’s moeder zag een flyer van JorisBezorgt. De klik tussen Joris en Joël bleek goed. Voor Joël is dit een mooie plek om werkervaring op te doen en te kijken of het werk passend is; voor school is het fijn om de tijd te hebben om een leerling in te werken op een nieuwe stageplek. “Want dat is niet in drie maanden gedaan. Een jaar komt eerder. En als je rustig kan opbouwen is de kans van slagen groter. Ik vind dit een geweldig project, krijg er alleen maar energie van.”
Wladimir Nijenhuis op zijn beurt heeft ook veel geleerd van het avontuur tot nu toe. Joh, het is mijn zwager, dacht hij. Dat regel ik wel. “Mensen hebben mij gewaarschuwd dat het tegen zou vallen. Dat klopt ook. Maar ik haal er wel verbazingwekkend veel voldoening uit, veel meer dan uit mijn werk in de autowereld. Vooral als ik zie welke ontwikkeling Joris doormaakt. Hij denkt mee in commerciële acties en acquisitie. Laatst ging hij met ons mee, een weekje naar Ameland. Na twee dagen zat ‘ie al op de boot terug; hij wilde toch zelf zijn route bezorgen.”

Een stap verder
Barbara Lammertink vond het wel verfrissend dat Wladimir als werkgever zelf niet over subsidie begon. Voor iemand als Joris zijn er binnen zijn gemeente Dalfsen middelen beschikbaar, maar Lammertink adviseerde: wacht daar even mee tot hij wat verdient. Als Joris op een gegeven moment meer uren draait kunnen we misschien iets met loonkostensubsidie, waarmee je weer een stap verder kan. “En inderdaad: er kwamen klanten bij, er komen leveranciers bij, toen er een extra kracht nodig was hebben we helpen zoeken naar Joël. Nu kijken we samen naar een elektrische bakfiets, maar we hebben ook gezocht naar de stichting als beste vorm. Dat vind ik het leukste: we zijn een trap op gelopen zonder het einde daarvan te zien. We kijken wel wat het wordt.”

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram