‘Waar een wil is, is een weg’

Het verhaal van Dispo Medical en statushouder Walaa Asalka

‘Waar een wil is, is een weg’

Dispo Medical produceert en levert al meer dan 30 jaar medische verbruiksartikelen. In een speciale ‘cleanroom’ op de productielocatie in Hattem stellen medewerkers pakketten op maat samen voor ziekenhuizen. Een van die medewerkers is Walaa Asalka. Hoe de 28-jarige statushouder bij de Hattemse onderneming terechtkwam is een mooi voorbeeld van ‘waar een wil is, is een weg’.

Walaa Asalka vluchtte vier jaar geleden met haar kinderen voor de oorlog uit Syrië. Een half jaar eerder was haar man in Nederland terechtgekomen, op zoek naar een nieuwe toekomst voor zijn gezin. Eenmaal in Nederland moest Walaa helemaal opnieuw beginnen.
Het eerste jaar was zwaar. De taal, gewoonten, alles was nieuw. Maar Walaa is extreem gemotiveerd en werkt hard. In korte tijd leert ze Nederlands. “Ik ben heel nieuwsgierig. Ik wil alles snappen. Eén woord of twee woorden, dat helpt niet.”

Na vier jaar heeft ze niet alleen de taal geleerd, maar heeft ze ook haar inburgering gedaan en haar rijbewijs gehaald. Én ze zet zich in voor anderen. Ze doet vrijwilligerswerk voor Stichting Welzijn in Hattem. Ze helpt andere nieuwkomers met de Nederlandse taal, ze tolkt, ze helpt mensen leren fietsen. Een mooie staat van dienst. Met zo’n houding moet werk vinden geen probleem zijn, toch?

Strenge voorschriften
Marc Bouckaert is logistiek manager bij Dispo Medical. Hij was op zoek naar een nieuwe productiemedewerker voor de cleanroom. Om het werk te kunnen doen moet iemand aan een aantal specifieke eisen voldoen. De fijne motoriek is belangrijk. Het in elkaar zetten van systemen van slangen en koppelingen is handwerk dat zorgvuldig moet gebeuren. Ook moet iemand de Nederlandse taal beheersen omdat de systemen aan de hand van instructies in elkaar worden gezet. Marc Bouckaert: “Ik noem het wel eens een bouwpakket. Je moet tekeningen lezen en de stappen die daarbij staan kunnen begrijpen.”
Voor het werken in een cleanroom gelden strenge voorschriften. Teamleider Helena Rens legt uit: “We hebben speciale pakken. Elke dag trekken we een schoon pak aan. Na elke pauze pakken we een schoon haarmutsje. Make up en sieraden zijn niet toegestaan, vingernagels houden we kort en kleding van buiten mag niet in de cleanroom.”

Mooie match
Meteen na de inburgering gaat Walaa op zoek naar werk. Ze werkt een paar maanden bij Post NL. Omdat ze op dat moment nog geen rijbewijs heeft moet haar man haar brengen en ophalen. Met variabele werktijden en drie kinderen thuis was dat ingewikkeld. Ze gaat op zoek naar iets anders.
Een vriendin van Walaa werkt bij Dispo Medical. Ze vertelt Walaa dat ze een nieuwe collega zoeken. Walaa wil het graag proberen. Voor het opstellen van haar cv en sollicitatiebrief krijgt ze hulp van Elisabeth Dijkhof, consulent statushouders voor de gemeente Hattem.

Walaa wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Marc Bouckaert: “Wat me aansprak in haar cv was dat ze in zo korte tijd Nederlands had geleerd en dat ze zo actief was in de samenleving. Een aanpakker dus. Dat past bij Dispo.”
Het is een prettig gesprek. Walaa krijgt een rondleiding en ze vindt het leuk wat ze ziet. Terwijl ze kijkt hoe de medewerkers in de cleanroom hun werk doen, vraagt ze of haar hoofddoek geen probleem is. Marc Bouckaert herinnert zich het moment. “Kleding van buiten in de cleanroom mag niet. Dat geldt dus ook voor een hoofddoek.”

Stap extra
Dispo Medical wil Walaa graag hebben. Walaa wil de baan ook heel graag, maar laat weten dat haar geloofsovertuiging en de kledingvoorschriften niet samengaan. Walaa: “Ik was heel verdrietig. Het was een ideaal plaatje. Het is hier in Hattem, niemand hoeft me te halen of te brengen. Ik zou niet afhankelijk zijn van iemand.”
Ook bij Dispo Medical zijn ze teleurgesteld, want ze zien een zeer geschikte medewerker in Walaa. P&O manager Ageeth Offringa: “We respecteerden die keuze natuurlijk, maar we vonden het wel vreselijk jammer. Toen hebben we overlegd met onze kwaliteitsmanager. Was er nu niet een oplossing voor de hoofddoek?”
Na enig zoeken bleek de oplossing eigenlijk verrassend simpel. De eigen leverancier van de pakken voor de cleanroom bleek een aangepast pak te kunnen leveren met een soort gesloten capuchon die de hoofddoek volledig bedekt. Ze laten een paar pakken op proef komen en nodigen Walaa uit om te komen passen. Walaa: “Het was echt een goede oplossing, niet oncomfortabel of zo.” Dat was goed nieuws. Walaa had een baan die bij haar gezinsleven paste en Dispo Medical had een bijzonder gemotiveerde nieuwe medewerker.

Inmiddels is Walaa een maand aan het werk. Ze heeft het naar haar zin. Ze vindt de sfeer en haar collega’s heel prettig. Ook bij Dispo Medical zijn ze blij dat er een oplossing is gevonden. Ageeth Offringa: “We hebben als bedrijf weliswaar een stapje extra gezet, maar het was toch vooral Walaa zelf die zo’n goede indruk had achtergelaten dat we dat ook graag wilden doen.”

Bent u als ondernemer op zoek naar gemotiveerde werknemers en geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem eens contact op met het werkgeversservicepunt in uw gemeente. Zij helpen u graag aan geschikte kandidaten en adviseren over het passend maken van werk.

Op de foto boven dit artikel, v.l.n.r. teamleider Helena Rens, logistiek manager Marc Bouckaert en Walaa Asalka.

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram