“Het is toch niet meer dan normaal?”

18 juni 2019

Wethouder Carla Broekhuis zette vorige week samen met werkmakelaar Chantal de Wolf van WSP Regio Zwolle drie bedrijven in het zonnetje. Dat deed ze om hen te bedanken voor hun inspanningen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.

De Hattemse wethouder met o.a. de Participatiewet in haar portefeuille bespreekt regelmatig met de werkmakelaar ‘hoe het loopt’ met het plaatsen van kandidaten vanuit die wet. In die gesprekken komen mooie voorbeelden naar voren van ondernemers die een stapje extra zetten om deze kandidaten aan het werk te helpen.

Gelijke kansen voor iedereen

Dat hoeft niet meteen een vaste baan te zijn. Het Nederlands Bakkerijmuseum bijvoorbeeld, biedt stageplekken aan statushouders. Die leren hierdoor sneller de taal, waardoor ook de inburgering vlotter verloopt. Daarnaast gebruikt het museum zijn contacten om mensen waar mogelijk door te laten stromen naar het bedrijfsleven. Reden om hen in het zonnetje te zetten.

Of ze blij waren met de positieve aandacht? Het museum gelooft in gelijke kansen voor iedereen. “Aandacht voor een inclusieve maatschappij juichen we daarom toe,” zegt directeur Fred Voskuil, “maar de aandacht die het museum daarmee krijgt is ondergeschikt aan het grotere doel.”

Eén geheel zijn

“Dat is toch helemaal niet nodig?” was ook de eerste reactie van Marilyn Debije-van Raaij. In hartje Hattem runt ze Soul Sisters, een combinatie van brasserie en (verkoop)ruimte voor kleine ondernemers en kunstenaars. Ze vindt het niet meer dan normaal dat je mensen de kans geeft om ‘gewoon lekker mee te kunnen draaien’.
Ze heeft meerdere mensen aan het werk die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Ze helpen klanten in de brasserie, maken aan het begin van de dag het terras in orde, helpen bij het maken van broodjes en nog veel meer. “Uiteindelijk wil ik dat iedereen zoveel mogelijk alles kan,” zegt de onderneemster, “dat ze ook het gevoel hebben dat we één geheel zijn en niet denken ‘ik ben iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt’.”

Het balletje is gaan rollen toen iemand met een arbeidsbeperking aanklopte en vroeg of ze mocht helpen in de zaak. Van wat er administratief komt kijken bij een medewerker uit het doelgroepregister had ze geen kaas gegeten. Daarvoor kreeg Marilyn hulp van Chantal de Wolf.

Mooie oplossingen

Ook Dispo Medical, leverancier van medische verbruiksartikelen, werkt samen met de gemeente om een match te vinden tussen kandidaten en beschikbare arbeidsplaatsen. In een specifiek geval kregen ze daarbij hulp van Workfast Grenzeloos, gespecialiseerd in het naar een baan begeleiden van statushouders. Wethouder Broekhuis: “In combinatie met de werkmakelaar kom je zo tot mooie oplossingen waar anderen misschien afhaken of er niet aan denken.”

Dispo Medical is daar zeker een mooi voorbeeld van. Ze vonden bijvoorbeeld een oplossing voor het dragen van een hoofddoek in hun ‘cleanroom’, waardoor een zeer gemotiveerde statushouder toch in het bedrijf aan de slag kon. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. “Momenteel kijken we ook naar mogelijke toekomstige aanpassingen in het productieproces waardoor er meer mogelijkheden kunnen komen voor mensen met een beperking”, zegt Ageeth Offringa, verantwoordelijk voor P&O. De belangrijkste motivatie voor het bedrijf is maatschappelijke betrokkenheid, maar ook een veranderende arbeidsmarkt speelt een rol.

Inspireren

“Kijken naar wat mogelijk is”, zegt wethouder Broekhuis, “dat is wel de boodschap.” Ze hoopt dat de goede voorbeelden andere bedrijven inspireren om mensen die nu nog aan de kant staan aan het werk te helpen. WSP Regio Zwolle ondersteunt daarbij graag.