Arbeidsmarkt: in deze sectoren is nu werk

Inventarisatie van branches met tekorten en overschotten

Arbeidsmarkt: in deze sectoren is nu werk

De Nederlandse economie wordt hard geraakt door de coronacrisis. Meerdere ondernemers sluiten tijdelijk (verplicht) hun deuren, zoals de horeca en de kappers. Toch zijn er ook sectoren die om te blijven functioneren, juist nu extra personeel nodig hebben. In de zorg, land- en tuinbouw en logistiek bijvoorbeeld. UWV publiceert vandaag een eerste inventarisatie van branches met tekorten en overschotten.

Tof Thissen, directeur UWV Werkbedrijf: ‘De arbeidsmarkt ziet er plotseling heel anders uit dan een maand geleden. Ineens kan je voor het feit staan dat er in jouw beroep op dit moment geen werk meer is. Wij brengen in kaart in welke branches ten tijde van deze uitzonderlijke situatie mensen worden gezocht. In onze dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers brengen we dat actief bij elkaar. Wij begrijpen maar al te goed dat het vinden van werk nu een stuk lastiger is geworden. Maar er is ondanks deze onzekere periode nog steeds veel mogelijk.’

Hier is nog werk
Met de coronacrisis valt in de ene sector het werk stil, maar is in andere sectoren de behoefte aan personeel groter dan ooit. Dat laatste is duidelijk te zien in ziekenhuizen, waar personeel van andere afdelingen bijspringt op de ic’s. Professionals die de zorg eerder gedag hebben gezegd, worden nu weer uitgenodigd om bij te springen. Ook in de land- en tuinbouw zijn ze op zoek naar mensen, omdat de aankomende oogsten anders in gevaar komen. De vraag naar pakketbezorgers en postbezorgers groeit door stijging van het online shoppen. Hierdoor hebben distributiecentra het ook drukker. Andere segmenten die het op dit moment extra druk hebben, zijn sommige klantcontactcentra of ict-helpdesks.

Hier is minder werk
Een aantal sectoren ligt door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tijdelijk helemaal stil, zoals de horeca, evenementenbranche, kappers en wellnesscentra. Andere sectoren hebben het erg lastig om open te blijven of door te werken: bijvoorbeeld de kledingwinkels, bouw, vakantieparken, reisbranche en delen van de industrie. Dat kan komen door vraaguitval, omdat de regels rond sociaal contact het lastig maken om door te gaan, of omdat de toelevering van materialen uit het buitenland hapert.

Bekijk het overzicht van tekort- en overschotberoepen

Inventarisatie UWV
UWV brengt in kaart in welke sectoren er op dit moment sprake is van een tekort aan personeel en in welke sectoren mensen vanwege het coronavirus niet of minder kunnen werken. Daarmee hoopt UWV iets meer houvast te bieden in deze turbulente tijden. Het overzicht is gebaseerd op een eerste inventarisatie onder werkgevers(organisaties). UWV volgt de ontwikkelingen op de voet en blijft dit overzicht de komende tijd updaten.

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram