Het begin is er

Hoop en vertrouwen keren langzaam terug

Het begin is er

Het is de 9e week van thuiswerken, videomeetings en op allerlei andere manieren omgaan met een nieuwe werksituatie. Collega’s zien we aan hun keukentafel of in hun werkkamer op zolder. Met werkgevers in de regio hebben we uitsluitend – al dan niet met beeld – telefonisch contact. Als we straks naar onze werkplek terugkeren is de wereld veranderd; dat vraagt van iedereen een andere kijk, een andere houding. Wij van WSP Regio Zwolle gaan die uitdaging graag aan.

Hoop
Voor een aantal branches gloort er weer hoop. Kapsalons hebben hun deuren weer geopend en fysiotherapiepraktijken kunnen weer patiënten ontvangen. Juffen en meesters op basisscholen zijn met hun leerlingen herenigd. De sectoren Transport & Logistiek en Zorg & Welzijn leven weer op. En met ingang van 1 juni gaat de wereld weer een stukje meer open. Dan kunnen we weer uit eten, een terrasje pakken en museumschatten bewonderen (maar – zo waarschuwde Mark Rutte – ‘alleen als ’t kan!’). Horeca- en cultuursector hebben wisselend op deze versoepelingen gereageerd; blij dat het slot eraf is, minder tevreden dat er nog allerlei restricties worden opgelegd. Maar het begin is er.
Er zijn echter ook werkgevers die hun toekomst minder of helemaal niet rooskleurig zien. Zij hebben al medewerkers moeten laten gaan of staan de komende periode voor zo’n beslissing. Als publieke dienstverlener stellen wij alles in het werk hen zo goed mogelijk met raad en daad bij te staan.

Vertrouwen
Ook in de arbeidsmarktregio Zwolle merken we dat er, zij het voorzichtig, weer meer bedrijvigheid ontstaat. De adviseurs en accountmanagers van de 13 regiogemeenten en UWV hebben de afgelopen weken honderden werkgevers gesproken. Uit die gesprekken bleek dat het overgrote deel van de ondernemers niet bij de pakken neerzit maar juist extra gemotiveerd is om de schouders eronder te zetten. Men weet elkaar te vinden voor bijvoorbeeld collegiale in- en uitleen, en bedrijven in bepaalde sectoren slaan de handen ineen. Er is vertrouwen, niet in de laatste plaats ingegeven door de steunmaatregelen van de overheid.

Vacatures
De toename van de bedrijvigheid uit zich ook in nieuwe vacatures. Werden er in de eerste weken van de crisis geen nieuwe medewerkers gezocht, de laatste weken laten zien dat werving van personeel weer op gang komt.

WEEK 14 T/M 18 (30-03 t/m 01-05)

70 vacatures voor 110 arbeidsplaatsen

VERDELING NAAR SECTOR

24 Zorg & Welzijn | 14 Techniek & Industrie | 7 Agrarisch & Groen
6 Interieurverzorging | 5 Horeca & Recreatie | 4 Detail- & Groothandel | 3 Bouw
3 Overheid | 3 Zakelijke dienstverlening | 2 Transport & Logistiek

MEEST GEVRAAGDE FUNCTIES

Medewerkers schoonmaak, huishoudelijke dienst, groenvoorziening, productie.
Helpenden, verzorgenden, zorgondersteuners.

Het vacatureaanbod lag daarmee ver onder het niveau van het eerste kwartaal van 2020 of dezelfde periode vorig jaar, maar ook hier geldt: het begin is er. Dat betekent dat we kandidaten – met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt – weer met werkgevers in contact kunnen brengen, om zo weer mooie matches tot stand te brengen.

WSP weet de weg
Corona zal ons privé- en werkende leven voorlopig nog blijven bepalen. Dat neemt echter niet weg dat we voor werkgevers blijven klaarstaan. Met advies en ondersteuning, met werving van personeel, met verwijzing naar actuele en relevante informatie. WSP weet de weg. Meer weten? Bel 038 7001205, mail info@wspregiozwolle.nl of check de speciale coronapagina op onze website.

Renate Westdijk
Chef de mission werkgeversdienstverlening | WSP Regio Zwolle

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram