‘Ja, ik heb wel wakker gelegen’

2 juli 2020

26 juni, vrijdagmiddag, uurtje of vijf. Ondernemer Wim Wiegersma geniet na een dag werken van een goed glas wijn. Zo ontspannen heeft de eigenaar van Wiegersma Zeevishandel er de afgelopen tijd niet altijd bij gezeten. Door de lockdown keldert zijn omzet. De NOW-regeling, de tegemoetkoming in de loonkosten die ondernemers via UWV kunnen aanvragen, geeft gelukkig lucht. Hoe kijkt hij terug op deze periode?

Wiegersma komt uit de horeca. Maar in 2002 gooit hij het roer om en begint een groothandel in zeevis. Zo blijft de horeca toch in zijn leven, als belangrijkste afnemer van zijn vis. De zaken gaan goed.

Coronacrisis

En dan gaat maart 2020 het land op slot. Net als veel Nederlanders maakt hij er het beste van die eerste week. Beetje klussen, opruimen. “Maar ik had ook van die momenten dat het zweet je uitbreekt en je denkt, komt het allemaal wel goed?” Zijn zes medewerkers komen grotendeels thuis te zitten.
De persconferenties volgt hij op de voet. Door de lockdown verdampt 90 tot 95% van zijn omzet. “Toen ik hoorde dat ondernemers geholpen gingen worden, was ik opgelucht.” Toch is er ook onzekerheid. “Het was niet meteen duidelijk of wij aanspraak konden maken op de NOW-regeling.” De salarissen betaalt hij uit de eigen buffer. Als later duidelijk wordt dat zijn bedrijf in aanmerking komt voor de regeling verloopt de aanvraag verder soepel. Ook het geld staat snel op zijn rekening. Zo kan hij blijven ondernemen.

Eyeopener

Door het sluiten van de horeca zijn bezorgers van sushi en poké nog de enige klanten die voor een beetje omzet zorgen. “Ik schrok ervan te merken dat ik zo afhankelijk ben van één bedrijfstak.” Daar wil hij verandering in brengen. Hij gebruikt zijn ervaring als chef-kok om vismaaltijden te bereiden, die hij verkoopt via Zwolle-eet.nl. Zo levert de crisis ook weer iets nieuws op.

Hoe kijkt hij naar de toekomst? Dankzij de NOW-uitkeringen kon hij de salarissen ‘gewoon’ betalen. Toch zijn we er volgens hem nog niet. “Het draait allemaal wel weer een beetje, maar dat is het dan ook.” Hij zit nu op zo’n 45% van de normale omzet en dat terwijl deze periode normaal gesproken goed is voor mega-omzetten. “Dat mis je nu. Bovendien is er nog niets duidelijk over regelingen voor de komende tijd. Dat maakt het toch onzeker.”