Wat doe je als je signaleert dat je aan de ene kant mensen tekortkomt die zich kunnen richten op de mobiliteitsvraagstukken van de toekomst en aan de andere kant mensen op de bank hebt zitten, die in dat werkveld aan de slag zouden kunnen? Voor de Provincie Overijssel was deze vraag aanleiding om een brede samenwerking te starten rond ‘Smart Mobility’. Het blijkt een echte successtory. Het programma ‘Aan het werk met Slimme en Groene Mobiliteit’ heeft inmiddels drie succesvolle trajecten afgerond en tussen de 40 en 50 kandidaten, met interesse in verkeer en mobiliteit, aan toekomstgericht werk geholpen.
Een van de personen die vanaf het begin bij de ontwikkeling en de uitvoering betrokken is geweest is Erik Wegh. Als opleidingscoördinator is hij verantwoordelijk voor de inhoud van het traject. Naast kennis over verkeerskunde, verkeersorganisatie en smart mobility wordt in de eerste drie maanden intensief gewerkt aan vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van analyse en advies. Daar is over nagedacht. “Competenties spelen een belangrijke rol omdat het er bij dit onderwerp ook over gaat of je mensen mee krijgt in vernieuwing en transities” legt Wegh uit. Naar die vaardigheden is bij de selectie voor het laatste traject dan ook specifiek gekeken. “Affiniteit met mobiliteit is belangrijk, maar het gaat er ook vooral om wie ze zijn en wat ze vanuit een ander werkveld meebrengen.”
Frisse blik
De eerste twee lichtingen bestonden nog voornamelijk uit mensen met een achtergrond in techniek/ICT. Voor het meest recente traject, waar het deels ook gaat om relatief onontgonnen gebied, was er behoefte aan deelnemers die met een frisse blik naar mobiliteit kijken. Daarvoor is een andere achtergrond juist een voordeel zou je kunnen zeggen. Met Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle als partner konden ze gebruik maken van het (landelijke) netwerk van UWV en gemeenten om op zoek te gaan naar geschikte kandidaten.
“Interesse in het onderwerp en een ijzersterke motivatie waren de belangrijkste criteria”, zegt Karin van Ringen, adviseur WSP Regio Zwolle. Met 15 plekken per traject is het ‘Team Smart Mobility’ een select gezelschap. Om in het traject te starten moeten kandidaten eerst de projectleiders en potentiële werkgevers overtuigen en vervolgens een assessment doorlopen. Van Ringen: “De kandidaten waren voor een groot deel tussen de 40 en 50 jaar, sommigen zelfs ouder. En ook wel mensen die echt een switch maken. Normaal gesproken is het niet altijd even makkelijk om die groep weer aan een baan te helpen, maar ze brengen natuurlijk ook veel ervaring mee. En daar ging het in dit traject ook om.”
Werkervaringsplekken
Alex Smienk van Provincie Overijssel is als teamleider van het programma verantwoordelijk voor de selectieprocedure en afstemming met WSP. Naast zijn inhoudelijke expertise maakte zijn grote netwerk hem tot een zeer waardevolle aanvulling. “Ik kon veel mensen en partners vanuit de overheid en het bedrijfsleven betrekken bij de opleiding en enthousiasmeren voor werkervaringsplekken.” Die laatste spelen een belangrijke rol in het traject. Na drie maanden kunnen de deelnemers daar hun kennis en kunde in de praktijk brengen.
De voordelen van een werkervaringsplek voor de deelnemers zijn duidelijk, maar wat levert zo’n plek een bedrijf eigenlijk op? “Er ligt behoorlijk druk op de arbeidsmarkt”, zegt Smienk, “Voor die partijen is het een mooie kans om, terwijl ze opleidingsdagen verzorgen, deze nieuwe mensen die het werkveld in willen, te leren kennen.
Goede formule
Richard ter Avest beaamt dit. Hij is adviseur bij Goudappel, een landelijk adviesbureau op het gebied van mobiliteit, gedrag en onderzoek, én docent en begeleider tijdens alle drie trajecten. “Omdat het mobiliteitsvraagstuk op steeds meer plekken actief en in de volle breedte wordt opgepakt, zijn er mensen nodig.” Hij is van mening dat het programma dankzij de samenwerking met WSP en de Provincie Overijssel een goede formule te pakken heeft.
Wegh, Smienk, Ter Avest, allemaal zijn ze zelf verkeerskundige. “Samen met 17 miljoen Nederlanders”, grapt Wegh. Het is een van die onderwerpen waar iedereen een mening over heeft. Maar dat maakt je nog geen deskundige. Een hbo-opleiding verkeerskunde duurt vier jaar. Welke basis kun je leggen in drie maanden? Ter Avest: “Smart mobility is relatief nieuw en omvat veel. Slim, groen, duurzaam. Je kunt mensen klaarstomen tot het niveau dat ze de belangrijkste beginselen kennen. Waar het gaat om het ontwikkelen van een visie, bijvoorbeeld in gemeenten, zijn deze mensen, na afloop van het traject, op hun plek.”
Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op: