Rijkswaterstaat timmert aan de weg met invulling banenafspraak

"Het zijn hele fijne collega’s waar niets mis mee is"

Rijkswaterstaat timmert aan de weg met invulling banenafspraak

Bij Rijkswaterstaat (RWS) maakt het Team Banenafspraak de afstand tot de arbeidsmarkt een stukje korter voor mensen in het doelgroepregister. Als er een vacature vrijkomt kan de match snel worden gemaakt. Hoe? Door samen met werkgeversservicepunten (WSP) in verschillende regio’s kandidaten die bij RWS passen uit de doelgroep te selecteren. Dat is nog eens slim voorsorteren.

Het Team Banenafspraak van RWS is in het leven geroepen om een impuls te geven aan het invullen en realiseren van de banenafspraak. Het team bestaat voor een groot deel uit mensen die zelf een ‘beperking’ hebben. Zij kunnen zich goed inleven in de kandidaten en weten alles van de begeleiding die nodig kan zijn. Dat maakt dit team de perfecte partner voor de werkgeversservicepunten.

Karin van Ringen is adviseur bij WSP in Zwolle en ging aan de slag met de vraag van RWS. Ze is een echte verbinder. Ze zoekt de juiste kandidaat voor een vacature en onderhoudt het contact met de werkgever. “Om een plaatsing succesvol te laten verlopen, is het belangrijk dat iemand goed landt in een organisatie”, zegt Van Ringen. “Wij kennen de kandidaat en weten wat die nodig heeft.” Daarom stuurt ze, naast een cv, altijd een toelichting. “Ik mag niet aangeven wat iemands beperking is, maar wel waar de werkgever rekening mee moet houden als die de betreffende persoon in dienst neemt.” Ze ziet dat als een belangrijk onderdeel van haar rol als adviseur.

Past als een jas
Om in coronatijd werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen, organiseerde WSP Regio Zwolle samen met Onbeperkt aan de Slag, een netwerk dat zich bezighoudt met inclusie en de banenafspraak, een online Meet & Greet. Ook RWS nam daaraan deel. Tijdens het event kwamen zij in contact met twee kandidaten die Karin had voorgedragen, Niels ten Hagen en Marianne Knol. Dat klikte.

Niels ten Hagen (48) zit dan misschien in een rolstoel, stilzitten doet hij bepaald niet. Hij was jarenlang actief als topsporter. Hij speelde rolstoelhockey op het hoogste niveau. Ook zijn carrière stond niet stil. Hij was docent Nederlands, werkte voor de Gemeente Amsterdam o.a. als consulent aangepast sporten en als verantwoordelijke voor de communicatie op de afdeling Sport & Recreatie. En als zelfstandig ondernemer runde hij o.a. Expertisecentrum Bijzonder Ondernemen. Mede door de coronacrisis groeide de behoefte aan wat meer zekerheid, dus ging hij op zoek naar een functie in loondienst. Zo ontmoette hij Karin van Ringen.

“Via de Meet & Greet kwam ik in contact met RWS”, herinnert Ten Hagen zich. “Ze zochten een nieuwe coördinator werving en selectie voor Team Banenafspraak. Ik kreeg de functieomschrijving en zei: ‘Die past mij als een jas, wanneer kan ik beginnen?’ Daarna ging het snel.” Het mooie is, in die functie is hij nu de vaste contactpersoon van Van Ringen. “Ik ben nu zelf een verbindende factor tussen werkzoekenden en werkgevers. Ik heb contact met WSP, met kandidaten die bij ons willen werken, maar ook met onze afdelingen en externe partijen om mensen vanuit de banenafspraak te plaatsen.” Hij spreekt Van Ringen elke maand. Zo is de cirkel mooi rond.

Niels ten Hagen

Voelt als thuiskomen
Ook Marianne Knol (35, op de grote foto) kwam via de Meet & Greet bij RWS terecht. Oorspronkelijk is ze opgeleid als onderwijsassistent. Net toen ze naar werk zocht kreeg het onderwijs te maken met bezuinigingen. Ze moest op zoek naar een alternatief. Ze deed vrijwilligerswerk, volgde een leerwerktraject via UWV en liet zich omscholen tot receptioniste en telefoniste. Na een tijdje bij een pc-hulpbedrijf te hebben gewerkt, kwam ze terecht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na vier jaar wilde ze iets anders.
Vanwege een reumatische aandoening zit Knol in het doelgroepregister. Zelf ziet ze haar aandoening niet als beperking bij het zoeken naar werk. “Als iets niet wil zoals het moet, dan zoek ik wel een oplossing hoe het wel kan. Maar ik heb wel een paar keer een afwijzing gehad vanwege mijn aandoening. Dan denk ik ‘wat een rotopmerking, maar jullie missen mij, ik jullie niet’.”

Gelukkig keek RWS naar haar kwaliteiten. “Zij zagen in mij iemand die graag een uitdaging aangaat en vonden mijn cv mooi. Alle ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, daar konden ze wel wat mee.” Inmiddels zit ze lekker op haar plek. “Ik maak de agenda’s voor de unitoverleggen, ik notuleer en maak verslagen. Verder denk ik mee over verbeteringen aan ons systeem dat mijlpalen en projecten in kaart brengt, én volg ik diverse cursussen.”

Het eerste unitoverleg voelde echt als thuiskomen herinnert Knol zich. Ze kwam als nieuweling, maar werd meteen op sleeptouw genomen. “Ik heb superleuke collega’s. Daarnaast heb ik een werkbuddy, dat is een collega die mij laat zien hoe alles werkt.” Grote aanpassingen aan haar werkplek heeft ze niet nodig. Ze werkt met een tekentablet en voor haar laptop kreeg ze een rolkoffertje, omdat meenemen in een rugzak te zwaar is. Dat was snel geregeld.

Marianne Knol

Mooi middel
Er zijn bij RWS geen specifieke functies waar mensen die binnen de banenafspraak vallen in terechtkomen, legt Ten Hagen uit. “Overal binnen onze dienst van ruim 9.000 collega’s zitten mensen vanuit de banenafspraak, van managementondersteuning tot aan werken aan wegen in de uitvoering. De banenafspraak is een mooi middel om te laten zien wat een potentieel er soms langere tijd aan de kant staat.” Inmiddels vonden ruim 200 mensen vanuit de banenafspraak een plek binnen RWS. “En dan merken mensen gewoon dat het hele fijne collega’s zijn waar niets mis mee is.”

Van Ringen beaamt dat. Haar boodschap aan werkgevers die niet goed weten hoe ze het aannemen van mensen uit het doelgroepregister moeten aanpakken is helder: “Als je ervoor openstaat: doen. Neem contact op met WSP, onze adviseurs kunnen je wegwijs maken. Ze kunnen je alles vertellen over begeleiding op de werkvloer, jobcoaching, proefplaatsing, loonwaardemeting, noem maar op. En begin dan met een manager die daarvoor open staat. Want commitment is erg belangrijk.”

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram