Online infosessies ‘Anders (kijken naar) werven’

8 maart 2022

De krapte op de arbeidsmarkt neemt verontrustende vormen aan. Het vacatureaanbod is veel groter dan dat van ‘geschikte’ kandidaten. Dat vraagt o.a. om een andere kijk op het werven van nieuwe medewerkers. Kritischer kijken naar eisen en wensen bijvoorbeeld. Is dat diploma nodig voor die functie? Is voor die ene baan 5 jaar ‘relevante werkervaring’ nodig? Of kan iemand met passie, affiniteit en drive het ook doen?

Het lukt op dit moment maar mondjesmaat om een goede match te realiseren. Samen met andere partijen zetten we alles op alles om werkzoekenden – versnelde – scholing aan te bieden maar dat lenigt de nood niet op korte termijn. Werving van personeel kan – of beter, moet – anders worden aangepakt.
Daarom organiseren Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle en Wimm vanaf 17 maart 2022 online infosessies over het thema ‘Anders (kijken naar) werven’, bedoeld voor werkgevers en professionals met HR in hun portefeuille. In maximaal een uur krijg je concrete en vooral praktische handvatten om anders naar je werving te kijken. O.a. collega-werkgevers vertellen hoe zij, door anders te denken én te doen, hun knelpunten hebben aangepakt. Hoe ze, door anders te kijken én te luisteren, hun organisatie wendbaarder hebben gemaakt.

De sessies zijn een opmaat naar een live evenement in juni, waar onderwerpen als skills, competenties, arbeidsvoorwaarden en alternatieve wervingskanalen aan de orde komen. Én, zeker zo belangrijk, waarvoor we jullie – de werkgevers –  zullen vragen onderwerpen aan te dragen. Daarover in de komende maanden meer. Hierbij nodigen we je van harte uit voor de aftrap en de eerste infosessie.

UITNODIGING
donderdag 17-03 | 11.00-12.00
JAPKE-D. BOUMA: TAALCLICHÉS EN TAALERGERNISSEN
Luchtige aftrap door Japke-d. Bouma, columnist, eindredacteur van NRC en auteur van boeken als ‘Ga lekker zélf in je kracht staan’ en ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken’. Ze legt uit waarom duidelijke taal ook in vacatureteksten zo belangrijk is en geeft ze een top 10 van ‘de ergste jeukwoorden’: holle clichés die heel makkelijk vermeden kunnen worden.
donderdag 24-03 | 11.00-12.00
OPEN HIRING
Wie het eerst komt, het eerst maalt. Zo eenvoudig kan open hiring zijn. Geen sollicitatiebrief of cv nodig. Er wordt niet gekeken naar opleiding of ervaring. Wel naar iemands competenties; die zeggen vaak veel over motivatie, doorzettingsvermogen en andere belangrijke (soft) skills. Kortom, je vacatures zonder restricties openstellen.
SAVE THE DATES
donderdag 14-04 | 11.00-12.00
Je personeel slimmer inzetten
Personele knelpunten oplossen met BIA (Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie). Na de analyse krijg je voorstellen om werkprocessen anders in te richten. Resultaat: je huidige personeel krijgt meer tijd voor primaire taken, je ervaart minder personeelsproblemen en er komt ruimte voor kandidaten die wat extra aandacht nodig hebben.
donderdag 12-05 | 11.00-12.00
Je organisatie flexibeler en slagvaardiger
(Meer) inclusie en diversiteit in je organisatie vraagt meer dan een personeelsmix. Je moet ervoor zorgen dat medewerkers zich thuis voelen. Dat ze erbij horen en zichzelf kunnen zijn. Bij werving zouden automatisch ook statushouders, jongeren, mensen met een beperking of gepensioneerden moeten worden overwogen.

Aanmelden

Wil je een of meer informatiesessies bijwonen? Meld je dan zo snel mogelijk, via deze link aan. We verheugen ons op je deelname.
Je krijgt tijdig een bevestigingsmail met programma en persoonlijke link.