Aan de slag als verkeersregelaar? Zo geregeld!

27 mei 2022

Voor mensen die moeilijk aan de slag komen, is werken als verkeersregelaar een mooie kans. Met StarPark heeft Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle een sterke partner gevonden om mensen op weg te helpen richting een baan. Younas bijvoorbeeld.

Younas komt in 2013 met zijn gezin naar Nederland. In zijn geboorteland Pakistan is het niet veilig. Via de drukke miljoenenstad Bangkok komt hij uiteindelijk terecht in Zwartsluis. Hoe vind je dan je draai? De taal leren is een belangrijke eerste stap, maar met twee dagen per week een paar uur les gaat het langzaam. En zo staat Younas langere tijd een beetje op achterstand bij het vinden van werk.

Solide basis

Gelukkig is in de arbeidsmarktregio Zwolle ook Base to Work actief, een organisatie die duurzame begeleiding biedt richting participatie en zelfredzaamheid. Base to Work helpt met zaken als belastingen en financiën, en het opbouwen van een netwerk. Ze stomen mensen klaar voor de arbeidsmarkt en werken als jobcoaches.
Tewelde is een van de enthousiaste medewerkers van Base to Work. “Wij hebben twee trajecten, participatie en activatie, om mensen werkfit te maken en in beeld te brengen voor werk. We doen zowel groepstraining als individuele begeleiding.” De werkwijze is effectief, benadrukt Tewelde. Younas is daarvan het bewijs. Samen met Tewelde zet hij goede stappen. En zo komt hij in beeld bij Marleen van der Vinne, adviseur werkgeversdiensten WSP in dienst van de gemeente Zwartewaterland.
“Ik bekijk altijd in de eerste plaats wie de kandidaat is. Wat wil hij en wat kan hij? Zowel qua taal als fysiek waren er, in het geval van Younas, wat dingen om rekening mee te houden.” Zo komt ze uit bij StarPark, een bedrijf dat al tien jaar ervaring heeft in de verkeers- en mobiliteitssector. Met salesmanager Ivo heeft Marleen sinds een jaar of drie een prettige samenwerking. “Uitgangspunt daar is altijd, hoe kunnen we dit, wat de situatie ook is, tot een succes maken? Dat is prettig.”

V.l.n.r.: Marleen, Younas, Tewelde en Ivo.

Altijd mensen nodig

Het bedrijf helpt met grote regelmaat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. De vraag naar verkeersregelaars heeft tijdens de coronacrisis echt een vlucht genomen, weet Ivo, en inmiddels trekken ook de evenementen weer aan. “We hebben ongeveer 135 mensen in dienst, maar we kunnen er nog wel 100 gebruiken. Als je dan hoort dat mensen aan de kant zitten, dan denk je, stuur ze maar naar mij, want wij willen mensen graag een kans bieden.”

Ook in het geval van Younas kijken ze naar de mogelijkheden. Samen met Base to Work gaat Younas op gesprek bij Starpark. Hij kan meteen aan de slag als betonwacht. In die functie zorg je dat vers gestort beton veilig kan uitharden door ervoor te zorgen dat niemand er per ongeluk doorheen loopt. Daar valt hij op omdat hij eigenlijk al meteen een stapje extra zette door te vegen en op te ruimen. Ondertussen gaat ook de taal steeds een beetje beter.
Om die twee redenen besluiten ze om de opleiding VKR te starten met Younas, betaald door StarPark. Dat pakt goed uit. Younas slaagt en gaat aan de slag als verkeersregelaar. “Ik vind het werk leuk. Ik ben er erg blij mee”, zegt Younas. “Het was lastig om aan werk te komen, maar StarPark hielp. Ook al was ik al ouder, StarPark hielp.” Daar is hij dankbaar voor. “Als zij mij vragen om een paar dagen op twee plekken te werken, zeg ik altijd ja. Ik werk graag.”

Werken aan een positief beeld

Tijdens het afgelopen jaar heeft Younas begeleiding gehouden vanuit Base to Work. Hij kan op zijn beurt ook Tewelde helpen. “Wij nodigen ook mensen, die we eerder hebben geholpen, uit om aan nieuwe statushouders te komen vertellen wat ze nu doen. En hoe ze aan dat werk zijn gekomen. En door die voorbeelden te delen, zien anderen ook: hé dat is misschien ook een kans voor mij.”
Marleen beaamt dit. “Mensen hebben niet altijd een goed beeld van verkeersregelaar. Het is heel divers werk. Je hebt soms ook te maken met de NS, met spoorwegovergangen, evenementen.” Ze vindt het dan ook opmerkelijk dat werkzoekenden dit werk soms niet zien zitten.
“Het imago van dit werk loopt wel eens een deukje op door incidenten die breed uitgemeten worden in de pers”, meent Ivo, “Onterecht, want bij ons is er in al die jaren zo goed als nooit iets gebeurd.” Het is volgens hem belangrijk werk, dat ook geschikt is voor mensen die bij zwaarder werk het risico lopen om uit te vallen, voor mensen die al langere tijd aan de kant staan of nieuw zijn in Nederland, én voor wat oudere kandidaten; “Die kunnen vaker de rust bewaren als mensen ongeduldig worden.”

Samen kansen creëren

Wie bij StarPark aan de slag gaat, kan rekenen op veel flexibiliteit. Parttime, fulltime, 0-uren, alles is bespreekbaar. Mensen kunnen binnen het bedrijf ook doorgroeien en bijvoorbeeld coördinator worden, dan stuur je een klein team aan. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog een schoonmaaktak en een beveiligingstak, dus ook daar kunnen kansen liggen.
Over de samenwerking is iedereen tevreden. Tewelde: “Wat StarPark samen met de gemeente Zwartewaterland heeft gedaan, helpt echt. Younas is nu blij in zijn werk. Dat is de basis.” Ook Marleen vindt het een mooie samenwerking. “Het is belangrijk dat je richting werkgevers transparant bent over waarmee ze rekening moeten houden. Door daar open en eerlijk over te zijn, zijn werkgevers ook eerder bereid om iemand een kans te geven en het gewoon te gaan proberen.”