Buddysysteem maakt bij Rijkswaterstaat het verschil

“Geef mensen met een beperking ook een kans. Laat ze zich bewijzen.”

Buddysysteem maakt bij Rijkswaterstaat het verschil

Marlies Siegers heeft een auditieve beperking. Raar woord, beperking, want dankzij haar eigen doorzettingsvermogen, het Team Banenafspraak van Rijkswaterstaat (RWS) én haar buddy op de werkvloer zit ze helemaal op haar plek op de afdeling inkoop en contractmanagement van RWS. Wat merk je daar nu eigenlijk van, zo’n collega met een auditieve ‘beperking’?

Marlies is doof geboren, maar sinds 2011 heeft ze een implantaat waardoor ze anderen en zichzelf kan horen. “Een CI maakt het makkelijker om contact te maken”, legt Marlies uit. Een interview als dit is dus ook geen probleem. Maar het kost haar wel meer energie om een gesprek te volgen. Daarom maakt ze gebruik van een gebarentolk. Dat maakt dingen gewoon eenvoudiger. Zo’n tolk vertaalt wat er wordt gezegd in gebarentaal en andersom. Je praat dus met Marlies, maar ook een beetje met de tolk.

Marlies Siegers

Doorzetter
Op het moment dat Marlies RWS komt versterken, heeft ze al een boeiende ‘reis’ achter de rug. Ze studeert vier jaar in Washington DC, volgt de vakopleiding voor edelsmeden en heeft 12 jaar lang een eigen boekhoud- en administratiebedrijf. Op zoek naar een nieuwe uitdaging komt ze terecht bij een Amsterdams reclamebureau, waar ze zich bezighoudt met inkopen van campagnes. Ze houdt zich knap staande in die snelle en competitieve omgeving, tot de coronacrisis het einde van haar werk betekent.
Over de periode dat ze zonder werk zit, kan ze kort zijn. “Vreselijk” vond ze het. “Ik wilde gewoon werken. Ik bleef solliciteren, maar met corona was dat ook lastig.” Toevallig raakt ze in gesprek met buurtgenoot Niels ten Hagen, die zich bij Rijkswaterstaat met Team Banenafspraak inzet voor inclusie binnen de organisatie. “We hadden een fijn gesprek.” Hij zet Marlies op het spoor van Rijkswaterstaat. En hij adviseert haar over een functie die past bij wat ze in haar mars heeft. Ze solliciteert, én wordt aangenomen!

Prijswinnende buddy
Natascha van der Lende is afdelingshoofd Inkoop- en Contractmanagement Noord Nederland. Ze vertelt dat er niet overal de bereidheid is om iemand met een beperking in het team op te nemen. Er is een team dat bij de overgang naar een nieuw administratief systeem wel wat hulp kan gebruiken. De bedoeling is dat Marlies dit team gaat helpen. Maar daar is wat weerstand tegen. Ze twijfelen of ze wel genoeg tijd hebben om Marlies te begeleiden. In een ander team is door vertrek van een medewerker ook behoefte aan extra ondersteuning. Daar wordt Marlies wel met open armen ontvangen. Collega Rolf ten Broek wordt haar buddy.
Bij RWS krijgt elke nieuwe medewerker een buddy, ongeacht of je een extra ondersteuningsbehoefte hebt of niet, legt Van der Lende uit. “Marlies heeft het getroffen met Rolf als buddy”, vindt ze. “Hij heeft uit eigen beweging veel voor Marlies geregeld, zoals speciale software die voor MS Teams spraak vertaalt naar tekst.” Ten Broek had gehoord over een pilot daarmee bij het ministerie en is er meteen achteraan gegaan. Zijn inzet heeft hem zelfs een onboarding award opgeleverd. Op voordracht van Marlies: “Door Rolf heb ik m’n weg gevonden binnen RWS.”

Marlies Siegers en Natascha van der Lende 

Geen belemmeringen
Inmiddels werkt ze voor meerdere teams en gaat ze ook meer uren werken. Ze doet inkoopondersteuning, maakt bestellingen aan, verwerkt documenten. “Ik vind het heel leuk om te doen. Ik heb leuke collega’s en heb de afgelopen tijd veel geleerd.” Elke vrijdag gaat ze naar het kantoor in Leeuwarden, haar vaste standplaats waar zij verder wordt ingewerkt en begeleid door SAP-deskundige Vico de Bruijne. Een enkele keer is ze op andere locaties. En twee tot drie dagen in de week werkt ze vanuit huis.
Een op een kan ze zich, dankzij liplezen en haar CI, prima redden op de werkvloer. Maar hoe gaat dat als er team- of afdelingsvergaderingen zijn? Er zijn verschillende manieren om daaraan deel te nemen leggen Siegers en Van der Lende uit. Vanuit huis met Teams en ondertiteling of via een speciale speakertelefoon waarop ze kan inbellen, waarna het gesprek aan de kant van Marlies weer wordt omgezet in tekst. En als ze live deelneemt aan een overleg met veel collega’s zet ze een tolk in. Collega’s zijn daar inmiddels wel aan gewend.

Voorziening biedt uitkomst
Een schrijf- of gebarentolk is een voorziening die iemand met een auditieve beperking bij UWV kan aanvragen bij UWV. Als je deze voorziening eenmaal toegekend hebt gekregen, kun je een tolk via een organisatie ‘boeken’. Dat is dus vaak elke keer een ander. Marlies zou wel graag een vaste tolk willen, “dat is makkelijker, maar nieuwe gezichten zijn ook leuk om te zien.”

Heeft Marlies advies voor werkgevers die mensen met een (auditieve) beperking in dienst willen nemen? “Geef mensen met een beperking ook een kans. Laat ze zich bewijzen”, zegt ze stellig. Natascha sluit zich daar graag bij aan. “Misschien ben je wat voorzichtiger met iemand met een beperking. Maar je moet wel naar de persoon blijven kijken. Kan iemand meer aan? Heeft iemand meer uitdaging nodig? Dan moeten zij ook kunnen groeien. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Maak het bespreekbaar op de werkvloer en kijk wie bereid is om te helpen.”

Deel dit via:

Contact

Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op:

038 7001205 stuur een email

Social media

Twitter LinkedIn Instagram