Iemand z’n capaciteiten niet zien, da’s pas een beperking

11 augustus 2022

Wie gaan er schuil achter labels als ‘arbeidsbeperking’ of ‘extra ondersteuningsbehoefte’? Welk potentieel bevat het doelgroepregister? UWV heeft daar dagelijks mee te maken. Yaïr van Veelen is bijvoorbeeld slechtziend, Wajonger, maar ook meester in de rechten en een doorzetter. Het is dus maar hoe je kijkt. Gelukkig zag men bij de afdeling Bezwaar & Beroep van UWV wat hij vooral wél kan.

Yaïr (30) is al zijn hele leven slechtziend. Aan één oog is hij blind, met het andere ziet hij 15 tot 20%, maar dan wel alsof hij door een koker kijkt. Probeer zo maar eens een boek te lezen. Toch belet het hem niet om privaatrecht te studeren. Met relatief eenvoudige aanpassingen als groot schrift, beeldscherm op 175% kan hij prima meekomen, al is het raadplegen van wetboeken met een loep een tijdrovende klus. Die extra moeite heeft hem in elk geval geleerd om goed te plannen. Dat is dan weer een pluspunt.

We kijken wel

Studeren is één ding, een stageplek of werk vinden is iets heel anders. Dan kun je ondanks goede studieresultaten toch te maken krijgen met vooroordelen over je inzetbaarheid. Gelukkig doet een kennis een goed woordje voor hem bij een advocatenkantoor en mag hij op gesprek komen. En daar treft hij iemand die hem de kans wil geven. “We kijken wel gewoon”.
Dat pakt goed uit. Yaïr loopt stage en kan daarna ook in dienstverband aan de slag. “Ik heb wel het idee gehad dat het ze honderd procent meeviel. Dat ze in eerste instantie dachten dat ik minder kon.” Die onderschatting is iets waar meer mensen met een arbeidsbeperking mee te maken krijgen.

Onderwerp: vrijblijvend voorstellen

Na een paar jaar komt een einde aan zijn werk bij het advocatenkantoor. Soms lopen dingen zo. Yaïr moet opnieuw op zoek naar werk. Hij bepreekt zijn mogelijkheden met zijn werkcoach van UWV. Via via komt zijn cv terecht bij Martijn Eenkhoorn, manager Bezwaar & Beroep bij UWV. Die heeft net een externe wervingsprocedure afgesloten voor een medewerker Bezwaar & Beroep, maar hij ziet wel aanknopingspunten om in gesprek te gaan.
Dat gesprek staat hem nog goed bij. “Ik vond het een van de leukere sollicitatiegesprekken die ik tot nu toe in mijn rol als leidinggevende heb gehad.” Yaïr maakt in zijn gesprek indruk, niet alleen vanwege zijn werkervaring maar ook met verhalen over wildkamperen. “Dan denk je ‘hoe dan’?”, lacht Martijn. Het gesprek geeft vertrouwen en zo kan Yaïr in januari 2022 aan de slag.

“Uiteindelijk moet het gewoon gaan om de capaciteiten die een persoon heeft. Iedereen is welkom. Misschien geldt voor UWV wel meer dan voor andere organisaties dat we een afspiegeling van de maatschappij willen zijn, maar ik vind dat elk bedrijf zichzelf als doel zou moeten stellen kansen te bieden, ongeacht beperking of achtergrond.”

Yair van Veelen (l.) en Martijn Eenkhoorn

Vertrouwen

Yaïr kan zonder proefplaatsing in zijn nieuwe functie starten. Ook dat geeft aan dat er vertrouwen is in wat hij kan. Een proefplaatsing geeft werkgevers die iemand uit het doelgroepregister aannemen net wat meer zekerheid, maar dat vonden zowel Martijn als Yaïr niet nodig. “We waren volledig overtuigd door zijn werkervaring en de indruk die Yaïr in het gesprek heeft achtergelaten”, legt Martijn uit. “Een proefplaatsing zou dan voelen als onderscheid maken of het benadrukken van een andere positie, terwijl we dat gevoel hier helemaal niet hadden.”

Inmiddels gaat Yaïr ‘als een speer’ volgens Martijn. Om echt goed in de materie te komen, hebben nieuwe medewerkers normaal gesproken al snel een jaar nodig. Maar zijn leidinggevende geeft nu al aan dat Yaïr na een half jaar eigenlijk al zo ver is dat hij alle zaken kan behandelen. “Dat is heel snel.”
Ook Yaïr zelf is erg te spreken over zijn nieuwe werk. “Ik vind het superleuk. Ik leer elke dag bij. De zaken zijn interessant. Ik wil niet zeggen dat ik ervoor leef, maar als jurist vind ik wetstechnische dingen gewoon boeiend. Verder heb ik leuke collega’s, wat wil je nog meer?” Goede vraag, wat wil hij nog meer? “Ik heb gehoord dat je ook medewerker hoger beroep kunt worden, dat lijkt me een mooie ambitie.”