Event ‘Kijken naar competenties’ schot in de roos

24 november 2022

In de periode van 8 tot en met 17 november hebben we op vier plekken in de arbeidsmarktregio Zwolle iets nieuws geprobeerd. In Zwolle, Hardenberg, Meppel en Hattemerbroek kwamen werkgevers en werkzoekenden bijeen voor een evenement waar competenties centraal stonden. Competenties van werkzoekenden en competenties in vacatures in plaats van opleiding en ervaring. De bijeenkomsten waren kleinschalig van opzet, om zodoende alle kansen te bieden voor kwalitatief goede gesprekken met meerdere geïnteresseerden.

Dinsdag 8 november was de aftrap in Zwolle. Het werd een mooie en energieke ochtend met gemotiveerde kandidaten en enthousiaste werkgevers. Na de ontvangt vulden de werkzoekenden eerst een competentieprofiel in, eventueel met de hulp van accountmanagers/adviseurs van WSP. De werkgevers hadden vooraf een competentieprofiel voor een of meer vacatures opgesteld.
Zowel de competentieprofielen van de werkzoekenden als die van de werkgevers werden vervolgens opgehangen op de ‘talentenmuur’ respectievelijk ‘werkmuur’. Zo was voor iedereen zichtbaar waar een match was en waar dus een gesprek kon volgen.

Later die ochtend werd het ijs (definitief) gebroken door een competentiespel te spelen. Alle werkgevers en werkzoekenden vormden een grote kring, waarin een aantal competenties werd besproken onder de noemer ‘Bezit ik’ (werkzoekenden) of ‘Zoek ik’ (werkgevers). Hierdoor kon men elkaar even goed aankijken en kwamen werkgevers en werkzoekenden aan het woord. Het spel werd gevolgd door 1-op-1 kennismakingen en daaruit zijn al vervolgafspraken voortgekomen.

Na de bijeenkomst in Zwolle kon de conclusie worden getrokken dat een energieke groep mensen tot mooie gesprekken is gekomen. Een zeer waardevolle ochtend waarin men van mens tot mens in gesprek is gegaan. Volkomen gelijkwaardig en dat was precies de gedachte achter dit evenement.

Vanuit Hardenberg, Meppel en Hattemerbroek kwamen soortgelijke geluiden. Zowel werkgevers als werkzoekenden hebben deze manier van kennismaken als heel prettig ervaren. Reden om dit soort kleine events in 2023, met als uitgangspunt competenties, ook weer op de agenda te zetten.