Als strategisch gesprekspartner legt Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle graag de verbinding met werkgevers. Zeker ook als het gaat om de invulling van de banenafspraak. BAM 038 is daar een mooi voorbeeld van. In dit netwerk werkt WSP nauw samen met werkgevers uit de sectoren overheid en onderwijs. Het doel? Kennis en ervaringen delen, en vooral: meer duurzame plaatsingen voor kandidaten uit het doelgroepregister.
BAM staat voor ‘banenafspraak matchtafel’. De toevoeging 038 geeft aan dat het hier gaat om (de regio) Zwolle. Het is een initiatief van WSP-adviseur Karin van Ringen, Ron Berkhout (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO), Floris van den Bergh (Immigratie- en Naturalisatiedienst IND), Niels ten Hagen (Rijkswaterstaat RWS) en Henk Zanting (Belastingdienst). Tijdens de bijeenkomsten bespreken de netwerkpartners hoe ze in hun sector het beste invulling kunnen geven aan de banenafspraak. Daarnaast praten Van Ringen en UWV-arbeidsdeskundige Marjon Pelgrom de wisselende groep vertegenwoordigers van overheidswerkgevers inhoudelijk bij over belangrijke ontwikkelingen. De betrokkenheid is groot, merkt Van Ringen.
Werken aan duurzame matches
Natuurlijk heet het overleg niet voor niets een matchtafel, dus staat ook standaard het bespreken van een aantal kandidaten uit de doelgroep op de agenda. Dat kunnen mensen zijn waarvan wordt gedacht dat ze goed bij een van de overheidswerkgevers passen. Maar het kan ook gaan om ‘doorstroom’. Van Ringen: “Iemand aan werk helpen is één ding, een duurzame match is wat anders.” Soms blijkt het werk na een tijdje te makkelijk voor iemand. Of te moeilijk. Dan wil je natuurlijk niet dat hij of zij weer thuis komt te zitten. “Zeker niet als een andere werkgever in dezelfde sector misschien vergelijkbaar werk heeft dat beter past en waar iemand weer verder kan groeien.”
Het delen van papieren cv’s bleek niet de meest geschikte manier om iemand succesvol te matchen. “Daarom hebben we, bij wijze van proef, voor de tweede BAM-bijeenkomst een kandidaat gevraagd zichzelf te presenteren”, zegt Van Ringen. En ja hoor: BAM! “Hij had meteen de interesse van drie werkgevers.”
Wie A zegt, moet ook B zeggen
Die kandidaat was Richard Slump (31). De liefde bracht hem een paar jaar geleden vanuit Heerenveen naar Hardenberg. Hij ging op zoek naar werk, kreeg hulp van een betrokken consulent werk en inkomen van de gemeente en vond uiteindelijk een baan. Toch kwam hij na een tijdje weer zonder werk te zitten. Met zijn jobcoach bezocht hij in die periode een banenmarkt en daar kwamen ze Henk Zanting tegen. Die werkte op dat moment voor de Belastingdienst. Ze hadden een leuk gesprek.
Een tijdje later werd Slump gevraagd of hij zichzelf tijdens het BAM-overleg wilde presenteren. Zanting was daar ook aanwezig, samen met een teamleider van het Team Archief en Documentatie van P-Direkt, de centrale salarisvoorziening voor de Rijksoverheid. Het voorstellen ging goed. Slump: “Ik vond het spannend, maar ik dacht: Ik heb A gezegd, nu moet ik ook B zeggen. Dus ik heb mijn moed verzameld en verteld over mijn werkervaring en over mezelf.” Met resultaat, want niet lang daarna kon hij aan de slag bij P-Direkt.

Richard Slump
Inmiddels werkt Slump alweer ruim een half jaar in het Team Archief en Documentatie. “Het bevalt me goed. Ik vind het leuk werk en ik heb ook leuke collega’s.” Twee dagen in de week werkt hij thuis. En twee dagen op kantoor. Die afwisseling vindt hij prettig. Met teamleider Lisette van Eijk heeft hij elke zoveel weken een evaluatiegesprekje. “We bespreken dan bijvoorbeeld wat ik eventueel nodig heb om mijn werk nog beter te kunnen doen. Op langere termijn wil ik graag doorgroeien.”
Landen en leren
Van Eijk is een van de drie teamleiders op de afdeling. Alle 25 medewerkers komen vanuit de banenafspraak. “Ik ben er voor de medewerkers als ze vragen hebben en om ervoor te zorgen dat ze hun werk gewoon goed kunnen doen.” Bijvoorbeeld door prikkels van buitenaf een beetje te beperken. Veel werkplekken in het gebouw waarin het team zit, zijn flexplekken. Maar niet op deze afdeling. “Dat werkt beter.” Ze heeft ook een kort lijntje met WSP voor als ze ergens tegenaan loopt. “Het is fijn dat Karin vanuit haar invalshoek meedenkt.” Voor inhoudelijke ondersteuning op de werkvloer heeft P-Direkt ook zelf nog twee werkplekbegeleiders in dienst.

Lisette Eijk
Binnenkort sluit Van Eijk ook een keer aan bij de matchtafel om ervaringen te delen. Zo breidt het BAM 038-netwerk zich uit. Van Ringen vindt het goed om te zien dat het aantal mensen met hart voor de banenafspraak groeit. En ze is blij met de resultaten van de matchtafel. “Je ziet dat het helpt als mensen zelf vertellen waarin ze goed zijn en ook wat zij van een werkgever nodig hebben. Uit de eerste drie bijeenkomsten waarbij we mensen zichzelf hebben laten voorstellen zijn al vier plaatsingen voortgekomen. Dat mogen we wel een succes noemen.”
Tijdens het maken van dit artikel kregen we te horen dat Niels ten Hagen is overleden. Wij zullen hem herinneren als een van de drijvende krachten achter BAM 038 en om zijn inzet voor inclusief werkgeverschap.