De vraag naar vakmensen is enorm. Toch wordt het potentieel van ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders momenteel niet optimaal benut. Het gaat om werkzoekenden en werkenden die geen havo-, vwo- of mbo-niveau 2 diploma op zak hebben; de zogenoemde ‘mensen zonder startkwalificatie’. Leren bij een erkend leerbedrijf kan hen helpen zich verder te ontwikkelen tot duurzaam inzetbare werknemers. Daarom werken regionale partijen samen om praktijkleerroutes op maat aan te bieden, die leiden tot het behalen van een ‘Praktijkverklaring mbo’: een door het ministerie, werkgevers en brancheorganisaties aanvaarde erkenning van de vaardigheden die de werkende in de praktijk van het leerbedrijf opdoet. Doet u mee?
Kosteloos investeren in talent
Deelname aan de mbo-leerroute is voor werkgevers kosteloos. Wel vergt het uw inzet en de intentie om mensen toekomstbestendig te willen maken: u investeert in talent. Uw organisatie wordt een erkend leerbedrijf. U helpt mensen zich verder te ontwikkelen binnen uw bedrijf of daarbuiten en vervult daarmee een belangrijke maatschappelijke rol. Bovendien vergroot u het regionale arbeidspotentieel en draagt u bij aan een sterkere regionale arbeidsmarkt.
Alle voordelen
Wat houdt het in?
Als werkgever kunt u uw huidige werknemers en/of werkzoekenden zonder startkwalificatie een praktijkleerroute op maat aanbieden binnen uw bedrijf. Bij het opstellen van de leerroute kijkt een regionale mbo-opleider mee om ervoor te zorgen dat de praktijkopdrachten de juiste kwaliteit hebben. Een medewerker binnen uw bedrijf begeleidt de kandidaat op de werkvloer en leert hem/haar de vakspecifieke vaardigheden. Hij beoordeelt ook wanneer een kandidaat de vaardigheden onder de knie heeft. Na afronding van het traject ontvangt de kandidaat de Praktijkverklaring mbo.
Wie kan meedoen?
De leerlijn is bedoeld voor werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie: mensen voor wie het behalen van een volledig mbo-diploma vooralsnog niet haalbaar lijkt, maar die wel gemotiveerd en in staat zijn om te leren op de huidige of toekomstige werkplek.
Bron: website Werkgeversservicepunt Noord-Limburg
Heeft u hulp nodig?
Neem contact met ons op: