De oorlog in Oekraïne heeft, ook in Nederland, veel impact. De EU heeft bepaald dat mensen die vanuit Oekraïne deze kant op vluchten, hier mogen werken. Hieronder vindt u links naar pagina’s met actuele informatie over en links naar o.a. vrijstelling werkvergunning, meldingsplicht, etc.
ACTUELE INFORMATIE
- Werk.nl (Meldingsformulier is hier beschikbaar)
- Rijksoverheid.nl (Registratie bij aankomst, werk en inkomen)
- Werken met mensen met een vluchtelingenachtergrond (e-learning) – Pharos
- Werken en wonen in Nederland – Work in NL
- Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne
- Werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne
- Werk aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen
INFORMATIEPAKKET
Voor werkgevers, gemeenten, werkzoekenden en andere betrokkenen is er via WSP Regio Zwolle een digitaal informatiepakket (in het Nederlands en/of Oekraïens) beschikbaar. U kunt (delen van) dit pakket aanvragen via info@wspregiozwolle.nl. Het totale pakket bestaat uit:
- Informatie voor werkgevers – NL
- Informatie voor gemeenten – NL
- Werken in NL – NL en UKR
- Arbeidscontract – NL en UKR
- Arbeidstijdenwet – NL en UKR
- Ziek – UKR
- Ontslag – UKR
- Pesten – NL en UKR
- Brochure ‘Hier heb je recht op’ – UKR
- Brief infopakket FNV
Update 25-07-2022
Ontheemden uit Oekraïne: derdelanders vanaf 19 juli 2022 niet langer erkend
Het overgrote deel van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn mensen met de Oekraïense nationaliteit. Dit geldt echter niet voor iedereen die vanuit Oekraïne naar Nederland komt. Voor de mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne, bijvoorbeeld omdat zij daar studeerden of werkten, geldt dat zij in Nederland vanaf 19 juli niet langer vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Dit geldt ongeacht of zij rechtstreeks uit Oekraïne komen, in hun eigen land zijn geweest of via een ander EU-land komen. Dit betekent dat deze zogeheten derdelanders niet langer aanspraak kunnen maken op gemeentelijke opvang, leefgeld, onderwijs en medische zorg. Voor meer informatie kun je de website raadplegen van de Rijksoverheid.
——————————————————————–
De EU heeft op 4 maart de Richtlijn Tijdelijke Bescherming geactiveerd. Dat houdt in dat mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, bescherming krijgen in de lidstaten van de Europese Unie. Op grond van de Richtlijn Tijdelijke bescherming hebben Oekraïense vluchtelingen toegang tot de arbeidsmarkt en hoeft u voor hun geen werkvergunning aan te vragen. U moet uw nieuwe werknemer wel tijdig melden bij UWV.
Voorwaarden vrijstelling werkvergunning
Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen onder deze voorwaarden:
- De werknemer valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze richtlijn geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zij hebben daardoor het recht om te werken in Nederland. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug t/m 4 maart 2022.
- De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met u. U meldt dan met een formulier bij UWV dat de persoon bij u aan het werk gaat. Hierbij vermeldt u onder meer de duur en omvang van het dienstverband, de functie en het loon.
Deze personen vallen onder de vrijstelling
Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een document van de IND waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Hierin staat ook dat zij mogen werken. Zo weet u of de werknemer onder de vrijstelling van de werkvergunning valt. Nog niet iedere vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt t/m 30 mei 2022 de vrijstelling voor alle Oekraïners als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld een paspoort.
Melding vooraf en overgangsperiode
Als u een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat bij UWV melden. De werknemer kan 2 werkdagen nadat de melding is gedaan starten met werken. Heeft u tussen 4 maart en 1 april 2022 een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning (TWV) ingediend? Dan behandelt UWV deze als melding.