De match mogelijk maken

28 november 2022

Mensen met een arbeidsbeperking die maar niet aan het werk kunnen komen. Die het – ondanks hun motivatie en enthousiasme – maar niet lukt een passende baan te vinden. Die nog steeds niet mee kunnen doen. Een van de oorzaken dat matches met hen nauwelijks tot stand komen is de onbekendheid met regelingen en hulpmiddelen die voor werkgevers beschikbaar zijn. .Kennis van en inzicht in een arbeidsbeperking kan werkgevers ook helpen om nieuwe medewerkers anders te begeleiden en in te werken.

‘De match mogelijk maken’

Werkgeversservicepunt Regio Zwolle organiseerde op donderdag 24 november de bijeenkomst ‘De match mogelijk maken’, waarbij we werkgevers lieten zien dat er qua ondersteuning veel mogelijk is als zij mensen vanuit de Banenafspraak willen aannemen.
Ca. 30 relaties waren bij De Gift City in Zwolle aanwezig, van Belastingdienst, RVO, Comantem, Deltion, Djopzz, Gemeente Hardenberg, OOZ, P-Direkt, Politie, Provincie Overijssel, RIVM, St. Kringloop Zwolle en Steenwijk, Noggus, Transferro, Tuindreef, Veluwse objectbeveiliging, Stichting JY / Pand 17, Nivo en UWV).

Na een welkomstwoord door Geertje van der Werf (sr adviseur werkgeverdiensten) stelde bedrijfsleider Hans Bakker De Gift City aan de aanwezigen voor. Bij deze inclusieve locatie, die o.a. een café en winkel onder één dak biedt, werken al jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tonino Rodrigues en Marleen Floors van de afdeling Voorzieningen en Re-integratiemiddelen van UWV vertelden over voorzieningen voor werknemers, o.a. op het gebied van vervoer en werkplekaanpassingen. Sommige werkgevers deelden daarop hun ervaringen m.b.t. deze materie.

Annelien Blom-Ziengs heeft autisme en is dus ervaringsdeskundige. Waar loopt zij in haar werkende en privéleven tegenaan? Ze gaf de aanwezigen tips om met mensen met een beperking in het autistisch spectrum om te gaan en benadrukte daarbij de noodzaak van maatwerk.

Manon Draisma poneerde een aantal stellingen over psychische gezondheid en werk, waarbij de aanwezigen zich voor het antwoord (wel waar/niet waar) steeds moesten verplaatsen.

WSP-adviseur Miranda van der Wolf sloot de presentaties af met de een uitleg over de training ‘Harrie Helpt’. Deze trainingen zijn bedoeld voor leidinggevenden en directe collega’s op de werkvloer en beogen een betere begeleiding en ondersteuning van (nieuwe) medewerkers die extra steun nodig hebben. WSP organiseert ook in 2023 weer een aantal trainingen, in samenwerking met Start.route.

De door de aanwezige werkgevers positief ontvangen bijeenkomst werd afgesloten met een lunch, bereid door medewerkers van De Gift City.